Vrijwilligersavond bij Hartveilig Ugchelen

Op dinsdag 29 januari 2013 heeft Hartveilig Ugchelen voor zijn vrijwilligers en mensen die belangstelling hebben voor de activiteiten van deze werkgroep, een vrijwilligersavond georganiseerd. Op deze avond waren 26 vrijwilligers aanwezig die kennismet elkaar konden maken, en horen welk nieuws er te vertellen was. Daarnaast was er een speciale gast deze avond, Lucas2. Deze is door ambulancechauffeur van Connexxion Ambulancezorg, Marcel de Ronde, voorgesteld.
Voorzitter van de werkgroep Casper van Beek heeft in korte bewoordingen een overzicht gegeven van de activiteiten van vorig jaar, de groei die Hartveilig Ugchelen heeft gemaakt en wat Hartveilig Ugchelen in aankomend jaar wil bereiken. Het doel voor het aankomend jaar is het uitbreiden van de groep vrijwilligers, met als eindstreefgetal 100. Daarnaast willen we ook de AED’s in de buitenwijken van Ugchelen. Daarvoor hebben we minimaal 2 AED’s nodig. Een nieuwe actie zal dit jaar starten om de financiĆ«le middelen van de werkgroep op een hoger plan te trekken, het werven van donateurs. Met het aangeboden geld wil de werkgroep het mogelijk maken om meer AED’s in een buitenkast in Ugchelen te krijgen. Er zijn al veel AED’s in Ugchelen, maar deze zijn nog niet 24 uur bereikbaar. De eerste gulle donatie heeft onze penningmeester Jan Gerrits deze avond in ontvangst mogen nemen.
Na een vragenronde door de vrijwilligersgroep heeft Marcel het overgenomen. Hij verteld over Lucas2, zijn functie.
Lucas2 is een mechanische hulp bij het reanimeren. Hierdoor kan het ambulancepersoneel zich concentreren op de vitale functies van het slachtoffer. Lucas2 brengt rust in het handelen van de AED vrijwilligers en het ambulancepersoneel. Een groot voordeel van deze hulp is dat hij vrijwel onder alle omstandigheden kan doorgaan met reanimeren. Dit is met “menselijke” kracht niet mogelijk.
Het in werk stellen van Lucas2 kan voor de omstanders vreemd en ruig overkomen. Toch is snel zichtbaar wat Lucas2 doet en wat er bereikt kan worden. De hulpverleners en de familieleden van het slachtoffer zijn op deze manier snel betrokken bij de goede reanimatiemethode van Lucas2.
De vrijwilligers van Hartveilig Ugchelen waren ook snel onder de indruk van Lucas2 en waren blij dat ze deze demonstratie van de Connexxion Ambulancezorg mochten meemaken.

Foto’s gemaakt door Casper van Beek


Namens:
Werkgroep Hartveilig Ugchelen
hartveilig.ugchelen@gmail.com
www.hartveiligugchelen.nl

Casper van Beek

20130130-203315.jpg

20130130-203323.jpg

20130130-203333.jpg

20130130-203339.jpg

Comments are closed.