Cursisten gevraagd voor basis cursus reanimeren

De werkgroep Hartveilig Ugchelen (HVU) wil op korte termijn een basiscursus reanimeren organiseren. Hieronder valt ook de bediening van een AED (Automatische Externe Defibrillator).

De basiscursus wordt op één avond gegeven en kost 15 euro – koffie of thee inbegrepen.

Alleen inwoners van Ugchelen kunnen zich aanmelden.
Bij voldoende aanmeldingen wordt de cursus op een doordeweekse avond in Ugchelen gegeven in de laatste weken van april of in de eerste twee weken van mei.
Aanmelden kan via een email naar hartveilig.ugchelen@gmail.com tot uiterlijk 1 april 2022.
Vermeldt in de e-mail: uw voor- en achternaam, geboortedatum, adres en telefoonnummer.

Terugblik op 2021

HVU kan terug kijken op een bijzonder jaar. In het voorjaar was er geen mogelijkheid om cursussen aan te bieden. In oktober en november konden er wel vier herhalingscursussen en twee basiscursussen Reanimeren en AED worden aangeboden.
Voor het huis aan de Hulkestein nr 23 kwam een nieuwe AED te hangen, waarmee het aantal aangesloten AED’s bij HartslagNu in Ugchelen op elf komt.
HVU heeft op dit moment 118 personen in de administratie staan. Een groot gedeelte van hen is aangesloten bij HartslagNu.

De werkgroep HVU wordt in 2022 in zijn geheel een commissie onder de paraplu van de nieuwe Dorpsraad Ugchelen.

Nieuwe AED in De Cloese

Hartveilig Ugchelen  kreeg het zeer positieve bericht van het bedrijf Van den Berg muziekeducatie, gevestigd aan de Cloese 110, dat zij een Automatische Externe Defibrillator (AED) had aangemeld bij HartslagNu. De 10e AED in Ugchelen en dag en nacht inzetbaar.
De eigenaar van Henk van den Berg muziekeducatie gaf aan dat hij door een medewerker van HVU op het idee was gebracht. Die had hem om een bijdrage gevraagd voor de nieuwe AED aan de Hoenderloseweg. Henk ontdekte dat zijn bedrijf mooi in het midden lag van het dorpshuis, waar een AED hangt en de nieuwe AED aan de Hoenderloseweg.
Zoals hij zelf aangaf: “Je kunt jaarlijks loten kopen voor een loterij, maar je kunt dat geld ook gebruiken om een AED te onderhouden en daar hebben veel meer mensen wat aan”.
Henk heeft zich al weer opgegeven voor de herhalingscursus reanimeren, maar die zijn vanwege Corona opgeschort. Zodra het weer mogelijk is om veilig een cursus te volgen, zal de werkgroep de bij haar bekende vrijwilligers uitnodigen voor een herhalingscursus en een oproep plaatsen voor nieuwe vrijwilligers voor een basiscursus reanimeren en gebruik  AED.  

Terugblik op 2020

Ondanks de Corona hebben in september 25 personen deelgenomen aan de basiscursussen reanimeren met AED.
De jaarlijkse herhalingscursussen konden echter niet doorgaan.
Aan het einde van het jaar is er een oude AED vervangen door een nieuw apparaat.
Rene van der Roest, eigenaar van Sireno Coffee, deed een mooie gift voor de aankoop en gaat de jaarlijkse onderhoud- en energiekosten op zich nemen. De locatie Veldekster 9 werd opgeheven zodat die buitenkast kon worden overgezet naar Hoenderloseweg 107, het adres van Rene.
Een rondje door de buurt om een bijdrage te vragen voor deze nieuwe AED leverde een mooi bedrag op. Een prima basis om plannen te kunnen maken voor 2021!

Stop door Corona

Vanwege de Corona maatregelen zal Hartveilig Ugchelen tot nader order geen herhalingslessen houden. We hopen dat iedereen deze periode goed en gezond gaat doorkomen.

Gezocht: cursisten voor een avondopleiding “Reanimeren – gebruik AED

Hartveilig Ugchelen wil op korte termijn een basisopleiding reanimeren organiseren. Hieronder valt ook de bediening van een AED (Automatische Externe Defibrillator).

Bij voldoende aanmeldingen kan de cursus in Ugchelen worden gegeven. De basiscursus, betreft 1 avond en deelname is gratis.  U ontvangt na afloop een certificaat dat twee jaar geldig is.  Hiermee wordt u ook lid van de vrijwilligersgroep van Hartveilig Ugchelen. Het lidmaatschap is kosteloos en geeft gratis  toegang tot de herhalingscursussen die regelmatig worden aangeboden.

Aanmelden vóór 14 maart via email naar hartveilig.ugchelen@gmail.com.

Waterloopleinmarkt

Om dat de vrijwillers geen kosten hoeven te betalen, is Hartveilig Ugchelen volledig afhankelijk van sponsoren. We zijn dan ook heel blij dat de Waterloopleinmarkt voor 2019 Hartveilig Ugchelen als één van haar goede doelen heeft gekozen.

Kans op overleving bij hartstilstand meer dan verdubbeld

De kans om een hartstilstand te overleven is de afgelopen twintig jaar meer dan verdubbeld. Midden jaren 90 was de kans op overleving nog 9 procent, inmiddels is dat gestegen naar 23 procent, blijkt uit het rapport Reanimatie in Nederland van de Hartstichting.

De Automatische Externe Defibrillator (AED) is de belangrijkste reden voor de stijging van de overlevingskansen. Ook zijn er steeds meer burgerhulpverleners en beginnen omstanders sneller met reanimeren.

Direct ingrijpen door omstanders verdubbelt de overlevingskans van mensen met een hartstilstand. Als het hart weer begint te kloppen, overleeft ongeveer de helft van de slachtoffers een hartstilstand.

Jaarlijks worden ruim 15.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Reanimatie en de inzet van een AED binnen zes minuten biedt de grootste kans op overleving.

“Dat de overlevingskansen de afgelopen jaren zo sterk zijn verbeterd, is uiterst bemoedigend”, zegt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. “Maar in de Randstad is het aantal burgerhulpverleners nog niet overal dusdanig dat daar altijd snel kan worden gestart met reanimeren.”

Op dit moment staan er 140.000 burgerhulpverleners ingeschreven in Nederland. Volgens Italianer zijn er nog 30.000 vrijwilligers nodig om slachtoffers op tijd te kunnen helpen.

Kast aan de buitenmuur

Ook moet het aantal AED’s in de openbare ruimte omhoog, zeggen de Hartstichting en het Rode Kruis. Er is een gebrek aan het aantal defibrillatoren dat 24 uur per dag beschikbaar is. Ze liggen bijvoorbeeld bij de receptie van een bedrijf. Als dat om 17.00 uur dicht gaat, is de AED ook niet meer voor buitenstaanders beschikbaar. Volgens het Rode Kruis is daar een simpele oplossing voor: de defibrillator in een kast aan de buitenmuur hangen.

Ook de registratie van de AED’s kan beter. In Nederland zijn er tussen de 80.000 en100.000 verkocht, maar in de database van het Rode Kruis staan nog geen 27.000 defibrillatoren geregistreerd.

bron: NOS

G4S Sponsoring

De Hartveilig app voor Android en iOS (Apple).

Tot nu toe werden deze vrijwilligers voor Hartveilig wonen altijd per SMS opgeroepen. Deze methode is minder nauwkeurig omdat niet bekend is of deze vrijwilligers ook echt in de buurt zijn. Tegelijkertijd kan het ook voorkomen dat mensen die normaal gesproken niet in de buurt van het slachtoffer verblijven, dat op dat moment toevallig wel zijn. Hartveilig wonen heeft daarom de Bij een melding van een hartstilstand zoekt dit systeem via de navigatie op de smartphone automatisch uit wie van de vrijwilligers dicht in de buurt van het slachtoffer zijn. De bijbehorende App zorgt voor de melding.

Hartveilig wonen is georganiseerde burenhulp, waarmee vrijwilligers binnen enkele minuten met een defibrillator (AED) aanwezig zijn bij een slachtoffer; vaak veel sneller dan een ambulance. Daardoor kan eerder begonnen worden met reanimeren en wordt de overlevingkans bij een acute circulatiestilstand sterk verbeterd. Nadat de meldkamer Ambulancezorg een melding heeft gekregen van een acute circulatiestilstand, in de volksmond ook wel hartstilstand genoemd, worden deze vrijwilligers onmiddellijk ingeschakeld.

Hartveilig wonen verwacht door deze nieuwe App nog betere hulp te kunnen bieden aan de slachtoffers van een hartstilstand. Daarnaast blijft het bestaande alarmeringssysteem bestaan.

Indien de vrijwilliger ‘beschikbaar’ is kan hij worden gealarmeerd voor een reanimatie in een gebied van 0 tot 1000 meter rondom de calamiteit. Het aantal vrijwilligers wat kan worden opgeroepen rondom de calamiteit is afhankelijk van de beschikbaarheid. Bij een oproep ontvangt de vrijwilliger een bericht met een herkenbaar geluid op de smartphone. Het systeem bepaalt of de vrijwilliger een AED op moet gaan halen of dat er opgeroepen wordt direct naar het slachtoffer te gaan voor reanimatie. Wanneer de vrijwilliger beschikbaar is, moet de vrijwilliger de oproep met een bericht beantwoorden. Zo wordt bijgehouden hoeveel vrijwilligers naar de calamiteit vertrekken.

De app kun je hier downloaden voor iOS (Apple)

appstore

en Android.

googleplay